TESTLER

Covid-19 Tanı Paketi

Covid-19 Tanı Paketi

Fiyatı : Sorunuz

Paket İçeriği :

COVİD-19 PCR TESTİ İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

COVİD-19

İlk vakası 2019 yılının aralık ayının sonlarında Çin’in Hubei eyaletine bağlı Vuhan şehrinde, gizemli bir solunum yolu hastalığı olarak ortaya çıkan Covid-19 hastalığı bugüne kadar tüm dünyayı etkisi altına almış bir hastalıktır. Hastalık ilk çıktığı günlerde sıradan bir zatürre olduğu düşünülse de bu hastalığın sebebinin zatürre etmeni olan bakteri olmadığı; virüs kaynaklı olduğu ve bulaşma hızının yüksek olduğu tespit edilmiştir. İlk başlarda hastalık etmeninin 2002 – 2003 yıllarında 774 kişinin ölümüne sebep olan SARS virüsü olduğu düşünülse de aynı aileye mensup farklı ve yeni bir virüs olduğu anlaşılmıştır. Bu yeni virüse SARS-CoV-2 ismi verilmiştir. Virüsün hayvan kaynaklı olduğu ve bir mutasyon sonucu insandan insana bulaşma yeteneği kazandığı bilinmektedir
SARS-CoV-2 ya da açık adıyla şiddetli akut solunum yolu sendromu korona virüsü 2, Coronaviridae olarak bilinen geniş bir virüs familyasına aittir. 2019 yılının aralık ayında ilk ortaya çıktığında 2002 – 2003 yılarında salgına sebep olan SARS virüsü olduğu düşünülse de yapılan araştırmalar ile farklı ve yeni bir tür olduğu anlaşılmış ve 2019 yeni koronavirüsü adı verilmiştir. 2019-nCoV kısaltması ile bilinen virüse sonradan DSÖ resmi adı olan SARS-CoV-2 adı vermiştir. Virüs pozitif yönelimli tek iplikçikli RNA virüslerindendir. Pozitif yönelimli olması virüsün enfektif virüs olduğu anlamına gelmektedir. SARS-CoV-2 virüsü insanlarda enfeksiyona sebep olduğu bilinen koronavirüs ailesinden yedinci virüstür. Bu virüs ailesine ait diğer enfektif virüsler ise şunlardır: 229E, NL63, OC43, HKU1, MERS-CoV ve orijinal SARS-CoV.
Hastalığın teşhisinde kullanılan en güvenilir yöntem Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) denilen ve virüsün genetik materyalinin saptanmasına dayanan yöntemdir.

PCR Testi Nedir?
PCR testi genetik araştırmalarda kullanılan moleküler materyalin çoğaltılması yöntemidir. Günümüzde aktif olarak bazı viral ve bakteriyel enfeksiyonların tespitinde de kullanılmaktadır.

PCR Testi Yöntemi PCR Nasıl Yapılır?
PCR da 30-40 döngüde tekrarlanan 3 ana basamak vardır.
1) Denatürasyon, kopyalanacak çift iplikçikli DNA zinciri yüksek sıcaklığa (94 °C) maruz bırakılarak tek iplikçikli hale dönüştürülür.
2) Annealing, Primerlerin ayrılmış DNA zincirleri üzerinde tamamlayıcı oldukları bölgelere eşleşip kalıp DNA zinciri ile birleşmeleri(37 – 65 °C).
3) Extension, Taq polimeraz ismi verilen enzim ile primerler uzar ve tamamlayıcı zincir sentezi olur(72 °C).
Hedef genetik materyalin, SARS-CoV-2’de olduğu gibi, RNA molekülü olması durumunda ise önce revers transkriptaz isimli enzim kullanılarak RNA molekülüne tamamlayıcı DNA (cDNA) molekülü sentezlenir. cDNA iplikçiği RNA iplikçiğinden ayrıldıktan sonra DNA polimeraz 1 isimli enzim kullanılarak cDNA iplikçiğini tamamlayıcı DNA iplikçiği sentezlenir ve molekül çift sarmal DNA molekülüne dönüşür. Bu aşamadan sonra PCR aşamaları takip edilerek DNA molekülü çoğaltılır.

PCR  Testi  (Covid-19) İçin Numune Nasıl Alınır ?
PCR testi çalışılabilmesi için hasta veya şüpheli kişiden ucu pamuklu ince çubuk (eküvyon) ile boğaz ve burunun derin kısımlarından sürüntü alınır.

PCR ile Antijen ve Antikor Testleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Antijen testi virüsün hücre zarında bulunan reseptörler ile antikorların eşleşmesi sonucu reaksiyon vermesi ile saptanması prensibine dayanır. Bu testin doğruluk oranı ise PCR testine göre oldukça düşüktür fakat hızlı sonuç alınmasından dolayı taramalarda tercih edilmektedir.
Antikor testleri hastalığın varlığını saptamak için kullanılamamaktadır. Antikor testleri ile kişinin daha önce Covid-19 geçirip geçirmediği öğrenilebilmektedir. Bazı kişilerde daha önce hastalığı geçirmesine rağmen antikor oluşmamış olabilmektedir. Bu sebepten ötürü antikor testleri tanı koymak amacıyla PCR testinin yerini alamaz.

PCR Testinin Ne Tür Avantajları Vardır?
PCR testi alınırken kan alınmaması ve hızlı sonuç vermesi avantajlı yönlerindendir. Ayrıca sonuçların doğruluğu ve semptom göstermeyen kişilerinde saptanmasında oldukça büyük öneme sahiptir. Bu sayede popülasyondaki bulaş riskini en aza indirmek mümkün olmaktadır.

PCR Testi Ne Kadar Güvenilir?
PCR testi eğer ki numune doğru alındıysa %99’a varan yüksek oranda doğruluğu olan bir testtir. Hızlı antijen ve antikor testlerine göre doğruluk oranı oldukça yüksektir.

PCR Testi Kimlere Uygulanır?
PCR testi çocuklardan yaşlı bireylere kadar her yaş grubundan insana yapılabilmektedir. Ayrıca bakanlığımızın kararı ile yurtdışına çıkmak isteyen kişiler ve profesyonel sporcular müsabaka öncesinde tarama amaçlı PCR testi yaptırmak zorundadır. Ameliyat olacak hastalardan bulaş riskini engellemek amacıyla ameliyat öncesinde de PCR testi yapılmaktadır. İşe giriş muayeneleri sırasında kişilerden PCR test sonucu da istenmektedir.

PCR Testi Nerede Yapılır?
PCR testi çalışmasında sonuçların güvenilir olması için numune alan kişilerin numuneyi doğru şekilde alması ve uygun şartlarda laboratuvara ulaştırmasın gerekmektedir. Sağlık bakanlığının onayladığı ve BSL-2 düzeyinde fiziki şartları sağlayan ve Class-II güvenlik kabini bulunan ruhsatlı Genetik Hastalıklar Tanı Merkezlerinde Covid-19 PCR testi çalışılmaktadır.

PCR Testi Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?
PCR testi birkaç saatte sonuç vermektedir fakat yoğunluk sebebiyle sonuçların çıkması 24 saati bulabilmektedir.

« TESTLER SAYFASINA GERİ DÖN

Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız

WHATSAPP

Whatsapp hattımızdan müşteri temsilcimiz ile görüşebilir, fiyat ve ödeme bilgisi alabilirsiniz.

MESAJ YAZ

MESAJ YAZ

ANLAŞMALI KURUMLAR

Groupama Sigorta
Halk Sigorta
Türk Nippon Sigorta
Doğa Sigorta
Unico Sigorta
Güneş Sigorta
Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
© Copyright 2021 Rentek Laboratuvarı - Tüm Hakları Saklıdır.
Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız